Gå til hovedinnholdet Gå til menyen
22. feb. 2023

E.A. Smith etablerer elementfabrikk i Gudbrandsdalen

I 2022 etablerer LSE Byggesystemer produksjon av elementer og precut i det tidligere Forestia-anlegget på Kvam. Med tysk teknologi og norsk fagkunnskap, blir det aktivitet og arbeidsplasser ved den tidligere hjørnesteinsbedriften.

Kvam huker av i alle bokser

Til neste år vil fabrikken fylles med sag og sensorteknologi, jigger og kraner for å produsere bygningselementer og konstruksjonspakker til alt fra hytter og eneboliger, til større bygningsprosjekter via de store landsdekkende entreprenørene.

– Bærekraftige lokalsamfunn er en av våre samfunnsoppdrag. Det å finne et egnet sted for LSEs produksjon er krevende, men Kvam huker av i alle våre bokser. Mye av denne typen produksjon gjøres i Baltikum og kjøres deretter tusenvis av kilometer til Norge, vi mener vi kan produsere konkurransedyktig kvalitet her hjemme langt mer miljøvennlig. Eiendommen og bygningsmassen passer formålet og det er rom for ekspansjon, samt at det er kort vei til E6, som gjør logistikken enklere og mer bærekraftig. Videre får vi muligheten til å styrke et lokalsamfunn med nye arbeidsplasser. Prosessen med selger Forestia og Nord-Fron kommune har vært meget ryddig, sier Eiendomsdirektør, Bjørn Arve Haugen.

E.A. Smith AS er et 151 år gammelt trøndersk konsern, som eier og driver Bygger’n-kjeden, HIBA Hus-kjeden og Smith Stål, i tillegg til LSE Byggesystemer.

– Flott julegave til Kvam

Administrerende direktør i Forestia AS, Terje Sagbakken, sier til avisa GD at han er veldig fornøyd med avtalen – og kjøperen.

– Det er en gladsak at vi har fått en løsning på dette. Vi er veldig fornøyde med kjøperen som også er en god kunde av oss gjennom Bygger´n kjeden. Planene de har med bygget kommer til å bli bra for lokalsamfunnet på Kvam. Det som gjenstår, er noen avklaringer med kommunen og grunneiere. Men det kan ikke være annet enn en formalitet. Dette betyr ny aktivitet og nye arbeidsplasser, sier Sagbakken.

Ordføreren i Nord-Fron, Anne-Marie Olstad, er glad de kom i mål med avtalen før jul. I et tidligere intervju med lokalavisa Dølen sa hun dette:

– Dette er en skikkelig gladsak, og kan bli en flott julegave for Kvam, kommunen og lokalsamfunnet, sier Olstad.

Godt i gang med forberedelsene

Eiendommen er regulert til industriformål og er på hele 64 mål, inkludert bygningsmassen på ca. 8 100 m2.

Planlagt overtakelse vil bli i løpet av første kvartal i 2022, og LSE er godt i gang med forberedelsene som skal til for å vekke produksjonshallene til live igjen.

– Vi har kommet langt i planleggingen, og har bestilt det vi trenger av maskinutstyr for igangsettelse av produksjon så snart vi i løpet av våren har fått gjennomført nødvendige bygningsmessige oppgraderinger. Vi planlegger å være i full produksjon fra sommeren, sier Roy Erik Reme, Direktør LSE Byggesystemer.

LSE opplever økt etterspørsel og stor vekst, og gjennom denne etableringen så økes både kapasiteten og tilgjengeligheten i et sentralt geografisk område.

– Ved full produksjon så regner vi med å være mellom 20 og 25 personer ved fabrikken, og vi vil starte rekrutteringsprosessen for de første rollene rett over nyttår. Skal vi lykkes trenger vi kolleger som vil noe. Gode medarbeidere, gjerne unge tømrere og folk som kan operere sofistikerte maskiner og har lyst til å skape en god arbeidsplass for fremtiden i Midtdalen, blir avgjørende, sier Reme.